Aleja Bielany - Pomocna moc zakupów

Czy wiesz, że…
42% Polaków przyznaje, że wyrzuca żywność?

Co roku w naszym kraju do kosza trafia 9 mln ton produktów spożywczych. Najczęściej wyrzucamy zepsute pieczywo (23,7%), wędliny (12,8%) i świeże owoce (12,6%). Jednocześnie Dane GUS za 2019 rok mówią, że 4,2% Polaków żyje w skrajnym ubóstwie.

Dlatego w Alei Bielany przy współpracy z IKEA i Bankiem Żywności we Wrocławiu powstał program „Pomocna moc zakupów”. Zrób zakupy w dniach 17-24 października w Alei Bielany, zarejestruj paragony, a my przekażemy 10% ich wartości na żywność dla potrzebujących.

Nie marnuj żywności – sprawdź wskazówki!

Aleja Bielany - Pomocna moc zakupów
  • Każde zakupy planuj z głową! Zrób listę, której będziesz się trzymać.
  • Nie bój się niedoskonałych warzyw – zmarszczka czy plamka na warzywie nie umniejsza jego wartości.
  • Kupuj pojedyncze banany.
  • Chodź do sklepu z wielorazowymi torbami.
Aleja Bielany - Pomocna moc zakupów
  • Dolna szuflada: tu przechowuj warzywa i owoce. Panuje w niej idealna dla zachowania ich świeżości temperatura do 10°C.
  • Dolna półka ponad pojemnikami na warzywa: umieszczaj na niej świeże mięso i ryby. To najzimniejsze miejsce w lodówce (2°C), gwarantujące dłuższą świeżość 
    produktów.
  • Drzwi lodówki: panuje tu temperatura 10-15°C, idealna do lekkiego chłodzenia produktów, takich jak napoje, masło, ketchup czy musztarda.
  • Zamrażarka: mrożenie to najzdrowszy sposób na przedłużenie trwałości nadprogramowego jedzenia.
  • Poza lodówką: w lodówce nie przechowuj owoców egzotycznych (mango, banany), pomidorów i ogórków.
Aleja Bielany - Pomocna moc zakupów
  • Jeśli posiadasz spiżarnię, stwórz spis znajdujących się w niej artykułów oraz regularnie prowadź jej inwentaryzację.
  • Na pojemnikach i słoikach z przetworami zawsze naklej informację z datą zakupy/produkcji.
  • Układajmy przejrzyście asortyment w szafkach, eksponując produkty z najkrótszą datą przydatności.
  • Spróbuj planować posiłki na kilka dni wprzód, z uwzględnieniem obecnego stanu lodówki.
  • Gdy widzisz, że część posiłku zostaje na talerzu, zmniejsz przygotowywane porcje.
  • Kreatywnie podchodź do wykorzystania zapasów: wykorzystaj pozostałe w lodówce produkty do przygotowania kolejnego dania.
Aleja Bielany - Pomocna moc zakupów

Nadwyżki jedzenia można w prosty sposób przekazać instytucjom, takim jak Bank Żywości, zajmującym się pomocą potrzebującym.