Aleja Bielany - Pomocna moc zakupów

Czy wiesz, że…
42% Polaków przyznaje, że wyrzuca żywność?

Co roku w naszym kraju do kosza trafia 9 mln ton produktów spożywczych. Najczęściej wyrzucamy zepsute pieczywo (23,7%), wędliny (12,8%) i świeże owoce (12,6%). Jednocześnie Dane GUS za 2019 rok mówią, że 4,2% Polaków żyje w skrajnym ubóstwie.

Dlatego by zwiększyć świadomość potrzeby przemyślanych zakupów, a także wesprzeć potrzebujących i zagrożonych ubóstwem, Aleja Bielany zorganizowała akcję „Pomocna moc zakupów’’. W dniach 17-24 października z każdego zarejestrowanego paragonu Centrum przekazało 10% na rzecz Banku Żywności we Wrocławiu.

Zebrana kwota pomoże w pozyskaniu żywności dla osób znajdujących się w trudnej sytuacji materialnej lub życiowej, w tym mieszkańców Dolnego Śląska przebywających na kwarantannie.

Aby wziąć udział w inicjatywie, wystarczyło w czasie trwania akcji zrobić zakupy w Alei Bielany i przedstawić rachunki hostessom znajdującym się na terenie Centrum. Dodatkowo dla uczestników organizatorzy przygotowali drobne upominki od IKEA.

Inicjatywa połączona była także z kampanią informacyjną, poświęconą racjonalnemu gospodarowaniu oraz niemarnowaniu żywności.

W akcji „Pomocna moc zakupów” wzięło udział pół tysiąca osób, które zrobiły zakupy w Alei Bielany na łączną kwotę 107 704 zł! Oznacza to, że Bank Żywności we Wrocławiu uzyska wsparcie w wysokości 10 770, 40 zł!

Nie marnuj żywności – sprawdź wskazówki!

Aleja Bielany - Pomocna moc zakupów
  • Każde zakupy planuj z głową! Zrób listę, której będziesz się trzymać.
  • Nie bój się niedoskonałych warzyw – zmarszczka czy plamka na warzywie nie umniejsza jego wartości.
  • Kupuj pojedyncze banany.
  • Chodź do sklepu z wielorazowymi torbami.
Aleja Bielany - Pomocna moc zakupów
  • Dolna szuflada: tu przechowuj warzywa i owoce. Panuje w niej idealna dla zachowania ich świeżości temperatura do 10°C.
  • Dolna półka ponad pojemnikami na warzywa: umieszczaj na niej świeże mięso i ryby. To najzimniejsze miejsce w lodówce (2°C), gwarantujące dłuższą świeżość produktów.
  • Drzwi lodówki: panuje tu temperatura 10-15°C, idealna do lekkiego chłodzenia produktów, takich jak napoje, masło, ketchup czy musztarda.
  • Zamrażarka: mrożenie to najzdrowszy sposób na przedłużenie trwałości nadprogramowego jedzenia.
  • Poza lodówką: w lodówce nie przechowuj owoców egzotycznych (mango, banany), pomidorów i ogórków.
Aleja Bielany - Pomocna moc zakupów
  • Jeśli posiadasz spiżarnię, stwórz spis znajdujących się w niej artykułów oraz regularnie prowadź jej inwentaryzację.
  • Na pojemnikach i słoikach z przetworami zawsze naklej informację z datą zakupy/produkcji.
  • Układajmy przejrzyście asortyment w szafkach, eksponując produkty z najkrótszą datą przydatności.
  • Spróbuj planować posiłki na kilka dni wprzód, z uwzględnieniem obecnego stanu lodówki.
  • Gdy widzisz, że część posiłku zostaje na talerzu, zmniejsz przygotowywane porcje.
  • Kreatywnie podchodź do wykorzystania zapasów: wykorzystaj pozostałe w lodówce produkty do przygotowania kolejnego dania.
Aleja Bielany - Pomocna moc zakupów

Nadwyżki jedzenia można w prosty sposób przekazać instytucjom, takim jak Bank Żywości, zajmującym się pomocą potrzebującym.